Artikelen over: Investeerders

Wat is het verschil tussen belastingkrediet en belastingvermindering?

Deze termen worden vaak door elkaar gehaald. Ondanks dat het in beide gevallen om een belastingvoordeel gaat, bestaat er een belangrijk verschil.

We tonen dat verschil graag aan met een voorbeeld:

Stel: je moet aan het einde van het jaar 100 euro belastingen betalen. Als je via de winwinlening in een Vlaamse onderneming hebt geïnvesteerd, heb je recht op 150 euro belastingkrediet. Daardoor krijg je aan het einde van het jaar 50 euro terug van de belastingen.

Jouw buurman moet aan het einde van het jaar toevallig ook 100 euro belastingen betalen. Hij investeerde niet via de winwinlening, maar koos een alternatief. Hij investeerde in een startende vennootschap via de tax shelter voor startende ondernemingen. Daardoor heeft hij recht op 150 euro belastingvermindering. Jouw buurman krijgt niets terug van de belastingen, maar moet ook niets betalen.
Het belastingkrediet wordt enkel gehanteerd bij de winwinlening.

De winwinlening en het belastingkrediet staan volledig los van andere fiscale voordelen. Dat wil dus zeggen dat de winwinlening helemaal geen invloed heeft op de belastbare basis van de kredietgever. Het belastingkrediet wordt ofwel in mindering gebracht ofwel opgeteld bij de terug te betalen belastingen.

Meer info over dit onderwerp vind je hier.

Betaal ik belastingen op het rendement van de winwinlening?
Wat is roerende voorheffing?

Bijgewerkt op: 28/12/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!